Viime viikolla innostuin kokeilemaan ensimmäistä kertaa kasvivärjäystä. Hain sylillisen lupiineita ja raparpereja, ja pistin kattilan pihalla porisemaan. Olen joskus hankkinut pienen yhden levyn sähkölieden, ja se on ulkona voittamaton vempain. Siellä paistuvat niin letut kuin kiehuvat kasvit ja langatkin. Kasvien haju on voimakas, joten ulkona värjäys on siinäkin mielessä hyvä asia.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Valmiiden lankojen värejä on todella vaikea saada oikeaksi, näyttävät kuvissa aivan liian pliisuilta. Ne ovat ihanat!

 

737958.jpg

 

Vasemmalta lähtien:

1. ja 2. vyyhti: luonnonvaaleaa Seitsemän Veljestä –lankaa 80g + 68g värjätty lupiineilla (kukat, varret ja lehdet) + alunaa 15g. Liemi näytti lähes mustalta, ja tulos on ihana vaalean limen vihreä lanka.

 

3. ja 4. vyyhti: Jämsän huopatehtaan harmaa Kaira-sukkalanka 100% villa 100g sekä Wool –pikkuvyyhti n. 25g, värjätty edellisen jälkiliemellä + 9g alunaa. Jälkiväri oli erittäin tumman vihreä edelleen. Kaira-lanka pehmeni alkuperäisestä pässinpökkimästä ja karheasta mukavan pehmeäksi, ja siitä tuli hyvin kaunis vihertävä. Valkaistu Wool on heleän limen väristä.

 

5. vyyhti: Luonnon vaalea Seitsemän Veljestä –lankaa n. 120-130g + 8g alunaa, värjätty raparperin lehdillä sekä lupiinin lehdillä ja varsilla. Väri näytti rumalta ja likaiselta märkänä, mutta kuivuessaan siitä tuli kaunis vaalean keltainen.

 

6. ja 7. vyyhti: Woolia 2 x 50g + 10g alunaa, värjätty raparperin varsilla paloiteltuna (joista ensin tein hillon ja otin sen talteen) lisätty raparperin varren kuoret, joka antoi punaisen liemen (kuva ed. postauksessa). Langasta tuli läiskikäs ja hieman likaisen värinen, välissä hieman vaalean punaista. Kaiken lisäksi onnistuin sotkemaan lankoja ikävästi. Aika ruma.

 

En esipurettanut lankoja, vaan lisäsin alunan jäähdytettyyn ja siivilöityyn veteen ennen lankojen laittoa ja uudelleen kuumentamista.

 

Viime viikolla ostin valmiiksi purkitetun alunan apteekista, ja maksoin 50g purkista 4,70€. Eilen kävin toisessa apteekissa ostamassa alunaa lisää, ja se maksoikin vain 50g pussitettuna muovipussiin 70senttiä. Olisin ostanut myös muita puretteita, mutta kummassakaan apteekissa ei ollut tarjota mitään muita vaihtoehtoja kuin aluna. Eilen tein tilauksen Tetri Desingiin tanniinista ja viinikivestä sekä krappijauheesta, sinipuusta ja punapuusta.

 

Tällä hetkellä pihalla kiehuu uusi keitos ja toinen on jäähtymässä; Maitohorsmaa ja mesiangervoa.

 

737964.jpg