Paljon kiitoksia ihanista kommenteistanne!

Tein toisen tossuparin pienemmillä silmukkamäärillä, ja tämä on hyvä koko omaan jalkaani nro 38. Laitan ohjeeni tähän tossukokoon, ja se on helposti muunneltavissa.

933274.jpg

Ennen pesua tossujen koko on valtava. Mittatikkuina kynä ja normaali koon 38 sukka.

933278.jpg

933281.jpg

Hahtuvatossut

 

koko 38 (kokoa helposti muuteltavissa)

 

Jämsän huopatehtaan 2 säikeinen hahtuva (tukevaa,ei katkea helposti), 100g.

nro 7 puikot

11s/puikko (yht. 44 silmukkaa)

 

Tee kuten tavallinen villasukka ilman vartta

 

2 riviä nurjaa

7 riviä oikeaa

kantalappu: 14 kerrosta

kantapääkavennukset joka toisella rivillä, kunnes jää 11 silmukkaa puikolle.

 

Neulo suoraa niin kauan, kunnes koko jalkasi koko peittyy reilusti ja varpaisiin jää tyhjää tilaa muutamia senttejä. Sädekavennus niin, että kavennukset tulevat joka toisella kerroksella aina 2 per puikko (puikon alussa ja keskellä). Nopea kavennus, jotta saadaan pyöreähkö muoto tossun päähän.

 

Tossu kutistuu pesukoneessa n. 7cm pituussuunnassa ja leveydestä noin 5,5-6,5cm.

 

Laita tossuihin 2-3 muovipussia sisälle, pesukoneeseen 60c pikapesu muun pyykin sekaan. Jos sinulla on tehokas kone, voit pestä ensin 40c (niin minäkin tein, mutta tossun koko oli liian iso vielä tällöin). Omassa koneessani kesto noin ½ h. Jos pesu on pitempi, kannattaa katsoa välillä huopumisen taso. Pesun jälkeen venyttele reilusti tossuja ja laita pingottumaan ja kuivumaan kapean kengän päälle. Itse käytin pojan jalkapallokenkiä kokoa 38/39. Kuivuttuaan harjaa vihannesharjalla pöyheäksi.

 

Näiden tossujen koko ennen ja jälkeen pesun:

pituus 32,5cm / 25,5cm

leveys leveimmästä kohdasta 19,5cm / 12cm

kantapään korkeus tossun aloitussilmukasta mitattuna 13cm/ 7cm

 

Hahtuvan menekki 97g.

 

Hahtuvasta neulottaessa valmiin tuotteen kokoon vaikuttaa hahtuvan huopuvuus (suomenlampaan villasta huopuu eniten), puikkojen koko, hahtuvan paksuus (esim. virolaiset hahtuvat paljon ohuempia kuin suomalaiset) pesukoneen täyttömäärä, veden lämpötila, huovutuksen jälkeen tapahtunut venyttely ja mahdollinen pingotusalusta. Jos ensimmäisellä kerralla tuotteesta ei tule sopivan kokoista, toinen pesu/kastelu ja uudelleen muokkaus voi muuttaa sen sopivaksi. Joskus todella rajun oloinen venyttäminen voi auttaa liian pienen näköisen tuotteen sopivaksi saamiseksi.

 

933284.jpg

Mukavia neulomishetkiä!