807557.jpg

Tässä on parin viikon sisällä värjäämiäni villalankoja. Olen todennut saman minkä luin eilen kirjasta "Luonnonväreillä värjääminen":

"Värjääminen on nautinto nykyajan kiireiselle ihmiselle - lankojen purettaminen hiljaisella tulella puretusveden kiehuessa verkkaan kuplien - kasvien keruu kesäaamuna - värien irtikeittäminen kasveista ja niiden kiinnikeittäminen lankoihin rantapadassa. Siinä kuluu kaunis kesäpäivä tulta kohennellessa ja lankoja käänneltäessä aamusta iltapäivään. On ilo myös nähdä värjätyt langat kuivumassa varjoisessa paikassa ja kuvitella, miten yksilöllisiä neuletakkeja, huiveja, myssyjä ja lapasia niistä saa."

On ihmeellistä, miten värjääminen on vienyt mennessään. Luonnonrauha kasveja kerätessä, sieniä etsiessä, yksin lankoja hämmentäessä hämärtyvänä kesäiltana - uusi ja erikoinen harrastus, josta todella tykkään. Haaveilen jo neulovani värjäämistäni langoista, mutta tällä hetkellä ilo on itse tekemisessä ja lopputulosta ihastellessa. En laske grammojen määrää, vaan teen sen mikä tuntuu hyvältä. Muut ihmetelkööt, jos eivät touhujani ymmärrä.

807599.jpg

Vasemmalta oikealle:

Viisi ensimmäistä on pietaryrtillä värjättyjä, keltaisessa oli mukana saniaisen näköistä isoa kasvia, muttei antanut väriä juuri lainkaan. Siksipä heitin vuorokaudeksi mukaan kokonaisia pietaryrttejä lankojen sekaan, johan tuli voimakas keltainen väri. Keltaiset on puretettu alunalla ja vihreät kuparivihtrillillä. Erittäin komeita ja voimakkaita vihreitä värejä. Siinä on tumman harmaa, harmaa ja valkea vyyhti alun perin. Nämä kaikki olivat liemessä vajaan vuorokauden.

 

807609.jpg

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Neljä seuraavaa vyyhtiä on krapin liemiä eri muodoissaan. Kaksi ekaa krapin 34g + "ruskea jälkiliemi yhdistettynä", ruskea vyyhti on 4. jälkiliemi + joku muu jälkiliemi yhdisteltynä. "Ihon värinen" lanka on krapin 3. jälkiliemen tulos.

 

807613.jpg

 

Kaksi vihertävää vyyhtiä nokkosella värjättynä + aluna + kuparivihtrilliä.

 

Keltaiset kaksi vyyhtiä koivun pikkuoksia lehtineen + alunaa sekä alun perin harmaat vyyhdit koivun pikkuoksilla lehtineen + kuparivihtrilliä.

 

Järviruoko + aluna + kuparivihtrilli. Haalea vihertävä.

 

807617.jpg

 

Ja auton takakonttihan näytti viikonloppuna ensimmäisen värjäysreissun jälkeen tämän näköiseltä.... Kotimatkalla minun piti pysähtyä kahteen kertaa keräämässä lisää kasveja, sillä pietaryrtit olivat kukassa viimeisiä päivä, ja vielä niitä löysin jonkin verran. En voinut kuin nauraa itselleni kyykkiessäni tien poskessa. Sain vanhemmiltani lainaan vielä toisenkin kannettavan sähkölevyn, joten sitäkin pääsin mökkireissun jälkeen kotona heti testaamaan. Hyvin toimi!

 

807632.jpg

 

Lopuksi tunnelmakuva mökin järveltä. Tämännäköisiä kaloja pyydystelen...

 

807642.jpg

 

Rentouttavia aurinkopäiviä kaikille!